Slováci v kvalifikácii ME bez Rančíkovcov, ouvertúra v Estónsku

14.08.2012 Celý región

Bratislava 14. augusta (TASR) - Bez bratov Martina a Radoslava Rančíkovcov či zraneného Petra Sedmáka zamierila slovenská mužská basketbalová reprezentácia do Estónska na úvodný kvalifikačný zápas o postup na ME 2013 (15. augusta o 19.30 v Tallinne). Zverencov trénera Petra Bálinta čaká po pobaltskej ouvertúre päťzápasová domáca séria.
V Leviciach vždy o 18.00 h postupne privítajú Island, Srbsko, Izrael, Čiernu Horu a Estóncov, potom ich čakajú štyri duely na palubovkách súperov. Z každej skupiny postúpia na kontinentálny šampionát do Slovinska prvé dva tímy, ktoré doplnia štyri najlepšie družstvá z tretích miest. "Dostali sme najťažšiu možnú skupinu. Srbsko, Čierna Hora, Izrael i Estónsko štartovali na posledných ME v Litve, čo hovorí o sile týchto tímov. Určite však vopred neskladáme zbrane a chceme potrápiť favoritov. Treba byť realistom a úspechom bude každé jedno víťazstvo v skupine. Pevne dúfam, že pri optimálnych výkonoch budeme bojovať s Izraelom a Estónskom o tretiu priečku," povedal Bálint. "Dôležité budú úvodné dva zápasy, stredajší v Estónsku a sobotňajší, domáci proti Islandu. Ťažko povedať, či je výhodou že hráme päťkrát za sebou doma, verím však, že proti silným súperom sa pred levickým publikom predvedieme v dobrom svetle. Mrzí nás, že sa nám tesne pred začiatkom kvalifikácie zranil Sedmák. Pod košom budú musieť zabrať ďalší hráči."
Rozohrávač Anton Gavel, ktorý by mal byť lídrom slovenského tímu sa už nemôže dočkať štartu kvalifikácie. "Všetci v tíme sa tešíme na konfrontáciu s tímami patriacimi medzi európsku špičku. Hrať proti Srbsku, Izraelu, či Čiernej Hore je pre nás veľká výzva. Na základe výsledkov v predchádzajúcich kvalifikáciách budeme skôr v úlohe trpaslíkov, no verím, že dokážeme prekvapiť. Dôležitý bude vstup do kvalifikácie. Kľúčom k úspechu v Estónsku by mohlo byť dobré doskakovanie. Pôjde o prvý zápas a domáci môžu byť trochu nervózni, čo by nám mohlo zahrať do karát."

nominácia SR na kvalifikáciu ME 2013:
rozohrávači: Anton Gavel, Roman Marko, Róbert Nuber
krídla: Pavol Lošonský, Martin Bílik, Dušan Pandula, Tomáš Mrviš, Martin Sýkora
pivoti: Michal Baťka, Jaroslav Morávek, Roman Vido, Jozef Vojtek

program SR:
15. augusta: 19.30 Tallinn: Estónsko - SLOVENSKO
18. augusta: 18.00 Levice: SLOVENSKO - Island
21. augusta: 18.00 Levice: SLOVENSKO - Srbsko
24. augusta: 18.00 Levice: SLOVENSKO - Izrael
27. augusta: 18.00 Levice: SLOVENSKO - Čierna Hora
30. augusta: 18.00 Levice: SLOVENSKO - Estónsko
2. septembra: 17.45 Reykjavík: Island - SLOVENSKO
6. septembra: 20.30 Zrenjanin: Srbsko - SLOVENSKO
8. septembra: 20.00 Tel Aviv: Izrael - SLOVENSKO
11. septembra: 20.30 Podgorica: Čierna Hora - SLOVENSKO
 

Vyberte región